Šamar Olanda za SAD: Kažemo "ne"

Francuski predsednik Fransoa Oland zapretio je da će odbaciti sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD, jer se protivi neuređenoj slobodnoj trgovini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

16:12

Šamar Olanda za SAD: Kažemo
Foto: Tanjug, AP

"Nikada ne bismo prihvatili podrivanje ključnih principa naše poljoprivrede, kulture i zajedničkog pristupa javnim tržištima. Iz tog razloga, Francuska u ovoj fazi kaže 'ne'", izjavio je Oland, a prenosi agencija Frans pres.

Francuski ministar za trgovinu Matijas Fekl je ranije danas za radio Evropa 1 rekao da su pregovori "potpuno blokirani" i da je "najverovatniji ishod" obustava pregovora.

On je insistirao na boljoj zaštiti životne sredine i poljoprivrede, navodeći da "u ovoj fazi, Francuska ne može da potpiše sporazum".

Evropski zvaničnici su, kako piše AP, izgleda pooštrili retoriku, nakon što je ekološka organizacija Grinpis juče objavila mnoštvo poverljivih dokumenata iz pregovora o sporazumu o Transatlantskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP), koji su pokazali da je EU pod snažnim pritiskom SAD da snizi standarde zaštite potrošača u ključnim sektorima.

Francuska i još neke evropske države su, kako ocenjuje AP, naročito zabrinute zbog američke politike kojom se omogućava veća sloboda trgovini genetski modifikovanim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

23 h

Podeli: