Mobilni telefoni? Ne, Nokiju zanima nešto drugo

Finski telekomunikacioni div Nokija ne planira povratak svom nekadašnjem osnovnom poslovanju, mobilnim telefonima, već se preusmerava na savim novo tržište.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

15:40

Mobilni telefoni? Ne, Nokiju zanima nešto drugo
Foto: Gettyimages

Reč je o brzorastućem i sve popularnijem segmentu potrošačkih uređaja za praćenje zdravstvenog stanja. Analitičari procenjuju da će sektor digitalnog zdravlja do 2017. godine vrediti 26 milijardi dolara.

To su rezultati izveštaja o globalnom tržištu Mobil helt koje je najavilo mobilnu revoluciju. Simbioza mobilnih pametnih telefona i zdravstvenih usluga, odnosno mogućnost praćenja vlastitog zdravstvenog stanja putem mobilnih aplikacija, sve je popularniji pristup poboljšanju životnih i zdravstvenih uslova.

Ramzi Haidamus, predsednik Nokijinog tehnološkog poslovanja koji nadzire strategiju revitalizacije kompanije, u intervjuu za Fajnenšl tajms poručio je da se Nokija planira pozicionirati kao budući lider u području digitalne zdravstvene zaštite. "Prvo smo želeli spojiti ljude međusobno, a sad ih želimo spojiti s njihovim zdravljem", rekao je Haidamus.

Nokijina najava o poslovnom zaokretu ide ukorak s nedavno najavljenom 170 miliona evra vrednom akvizicijom francuske kompanije Withings, specijalizirane za digitalno zdravlje. Withingsovi najpopularniji proizvodi su ručni satovi Activite i pametne vage, dok svi njihovi proizvodi omogućavaju povezivanje putem clouda i neprekidnu cirkulaciju informacija.

Većina do sada tržišno prisutnih uređaja ovog tipa namenjena je sportu i rekreaciji, tako da se Nokia orijentisanjem na medicinsku tehnologiju u tržišnu utakmicu uključila na vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: