VW: Menadžerima 63 mil EUR uprkos skandalu

Posrnula nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) objavila je da će vodećim menadžerima isplatiti ukupno 63,2 miliona evra za 2015. godinu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

11:23

VW: Menadžerima 63 mil EUR uprkos skandalu
(Foto: Beta/AP)

Bonusi će biti isplaćeni uprkos ogromnim gubicima koje je prouzrokovao skandal sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Isplata najvećeg dela tog iznosa će, međutim, biti zamrznuta na period od tri godine, i jedino će biti isplaćen ukoliko vrednost akcija grupacije u međuvremenu poraste u dogovorenom procentu, prenosi agencija Frans pres.

VW je, u danas objavljenom izveštaju, otkrio i da će generalni direktor Matijas Miler, koji je prošle godine imenovan na tu funkciju kako bi izvukao kompaniju iz najveće krize u njenoj istoriji, dobiti 4,76 miliona evra, od čega je 1,1 milion evra njegova fiksna plata, a 3,65 miliona evra bonus.

Bivši generalni direktor Martin Vinterkorn, kog je Miler zamenio odmah po izbijanju skandala, dobiće 7,31 milion evra, što je manje u odnosu na 15,86 miliona evra koliko je dobio 2014. godine, prema VW-ovom izveštaju.

Hans Diter Peč, koji je poziciju finansijskog direktora zamenio funkcijom predsedavajućeg u nadzornom odboru VW-a, trebalo da bi da dobije 5,1 milion evra, a osim toga, on će dobiti 13.400 evra za obavljanje dužnosti predsedavajućeg u odboru.

Prošle nedelje, VW je saopštio da će zamrznuti isplatu 30 odsto godišnjih bonusa za članove izvršnog odbora. VW je, takođe, objavio da je ostvario ogroman gubitak od 1,58 milijardi evra u 2015. godini, zbog izdvajanja 16,2 milijarde evra za pokrivanje potencijalnih troškova skandala.

To je prvi gubitak za kompaniju od 1993. godine, a VW je u 2014. godini ostvario profit od 10,8 milijardi evra.

VW, koji poseduje 12 brendova, od "audija" do "poršea", "lamborginija", "škode" i SEAT-a, zapao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: