Kipar ne staje, beleži još jedan kvartal rasta

Privreda Kipra, spašene članice evrozone, završila je 2015. na visini zadatka, sa četvrtim uzastopnim kvartalnim rastom, pokazali su zvanični podaci.

Svet

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

15:58

Kipar ne staje, beleži još jedan kvartal rasta
Foto: Freeimages.com

Bruto društveni proizvod Kipra porastao je za 0,4 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine, posle rasta od 0,5 odsto u trećem i od 0,7 procenata u drugom kvartalu, saopštio je statistički zavod Kipra, prenosi agencija Frans pres.

Rast u četvrtom tromesečju je bio za 2,7 odsto veći nego godinu dana ranije, i za 2,3 odsto u porastu u odnosu na treći kvartal 2014.

Prema statističkim pokazateljima, rast je ostvaren u proizvodnji, građevinarstvu, trgovini, hotelskim i restoranskim, kao i transportnim i finansijskim uslugama.

Kipar je više od tri godine trpeo usporavanje privrede, nakon što je vlada uvela oštre mere štednje u zamenu za paket pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Početkom ovog meseca Evropska komisija je prognozirala rast BDP-a tog mediteranskog ostrva od 1,4 odsto u 2015. godini i od 1,5 procenata u 2016.

Kipar je 2013. godine prihvatio da ugasi drugu po veličini domaću banku, Laiki, i da nametne gubitke deponentima potkapitalizovane Banke Kipra, koja je vodeći kreditor u zemlji, u zamenu za međunarodni paket pomoći vredan 10 milijardi evra (13 milijardi dolara u to vreme), podseća francuska agencija.

Vlada planira da izađe iz spasilačkog programa narednih meseci, nakon što je prošle godine zemlja isplivala iz recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: