Obama traži duplo veći budžet za čistiju energiju

Predsednik SAD Barak Obama najavio je da će od Kongresa tražiti da udvostruči budžet za istraživanje i razvoj čiste energije u periodu do 2020. godine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

15:26

Obama traži duplo veći budžet za čistiju energiju
(Foto: Beta/AP)

Obama planira da nacrt budžeta predstavi u utorak.

"Umesto da subvencionišemo prošlost, treba da investiramo u budućnosti", izjavio je Obama u redovnom radio i internet obraćanju.

Agencija Asošiejted pres ocenjuje da je malo verovatno da će takav zahtev biti odobren, pošto republikanci, koji imaju većinu u Kongresu, ne priznaju tvrdnje o opasnostima od klimatskih promena i ne smatraju da to pitanje zahteva hitno reagovanje.

Troškovi na federalnom nivou za potrebe istraživanja i razvoja čiste energije bi, prema Obaminom predlogu, bili povećani sa 6,4 milijarde dolara ove godine na 12,8 milijardi do 2020, a godišnje bi se povećavali za oko 15 odsto.

Ako bude odobren, budžet će stupiti na snagu 1. oktobra i obezbediće 7,7 milijardi dolara za oblast čiste energije za 2017. godinu.

Na prošlogodišnjoj klimatskoj konferenciji UN u Parizu oko 20 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Indiju i Brazil, obećalo je da će tokom narednih pet godina udvostručiti svoje budžete za ovakvu vrstu istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: