Kinezi kupuju berzu u Čikagu

Kineska investiciona kompanija postigla je dogovor o kupovini berze u Čikagu, koja je osnovana pre više od 130 godina, preneo je Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

13:53

Kinezi kupuju berzu u Čikagu
(Foto: Thinkstock.com)

Kompanija Čonking kasin enterprajs grup potpisala je ugovor o kupovini berze čime će dobiti pristup tržištu hartija od vrednosti vrednom 22 hiljade milijardi dolara.

Berza u Čikagu stara 134 godine biće prva američka berza u vlasništvu kineske kompanije. Ta berza pokriva oko 0,5 odsto berzanskih transakcija u SAD.

Propisi u SAD nalažu da se kupoprodaja usmeri na berzu koja u tom trenutku nudi najbolje cene akcija.

Među manjinskim vlasnicima Čikaške berze su I trejd fajnenšl korporejšn (E*Trade Financial Corp), Benk of Amerika (Bank of America Corp), Goldman Saks (Goldman Sachs Group Inc) i Džej Pi Morgan Čejs (JPMorgan Chase & Co), a očekuje se da ćei manjinski vlasnici prodati svoj udeo, rekao je direktor te berze Džon Kerin.

Finansijski detalji prodaje Čikaške berze nisu objavljeni, a dogovor tek treba da odobre američki regulator. Berza u Čikagu je osnovana je 1882, oko 90 godina posle Njujorške berze, naveo je Asošijetid pres.

Blumberg navodi da ova kupovina postavlja mnoga pitanja među kojima je i zašto malo poznati investiciona kompanija a jugozapada Kine, bez poznatih veza sa trgovinom hartijama od vrednosti, ćeli da kupi jednu od najmanjih američkih berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: