Nemački "recept" kopira i Obama

Zamenik generalnog direktora asicijacije nemačkih trgovinskih komora (DIHK) Folker Trajer istakao je da, ako postoji dobar komorski sistem, nema slabe privrede.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

13:44

Default images
Foto: Thinkstock.com

On je novinarima, povodom tribine "Menjamo se - za snažan glas cele privrede", kazao da je snažna Privredna komora Srbije (PKS) važna nemačkoj privredi kao partner za saradnju.

To bi, prema njegovim rečima, u Nemačkoj pokazalo da funkcioniše srpska privreda i da se glas privatnog sektora čuje u politici.

Trajer je, s tim u vezi, ukazao na potrebu zakonsko-obavezujućeg članstva u PKS, dodajući da to pruža mogućnost da svi članovi mogu da artikulišu svoj stav, ali i da Komora može da nudi usluge za razvoj privrede, stručnog obrazovanja i internacionalizacije privrede.

Trajer je naglasio i da će, nakon reforme PKS, nakon što bude dalje osnažena, Srbija postati još interesantniji ekonomski partner Nemačke, a i interesantnija za investitore.

On je objasnio da je nemačka privreda odlično prošla kroz finansijsku i ekonomsku krizu i da to ima veze sa razumnom ekonomskom politikom poslednjih godina, ne samo aktuelne, već i prethodnih vlada.

Istovremeno je podvukao da to ima veze i sa postojanim institucijama koje podržavaju privredu, koje iznose stav privrede, a to rade komore.

Komore, kako je naglasio rade i na stručnom usavršavanju ljudi, što je komplementarno akademskom obrazovanju.

"Preduzeća sama odlučuju kako se obrazuje omladina. To je važan aspekt zahvaljujući kojem Nemačka i Austrija imaju najmanju nezaposlenost mladih. To je uvidela i američka administracija, te je predsednik SAD Barak Obama u govoru naciji pohvalio nemački model stručnog obrazovanja", kazao je Trajer.

Prema njegovim rečima, drugi element na kojem se zasniva snaga nemačke privrede je što komore imaju jaku mrežu i saradnju, što je osnova za internacionalizaciju privrede.

"Nemačka privreda stoji dobro zbog dobre politike, ali i dobrih institucija kao što je komorski sistem", sažeo je Trajer.

"Ako postoji dobar komorski sistem nema slabe privrede. Komorska organizacija može biti dobra ako je dobra privreda. To ide jedno s drugim. Potrebne su komorske strukture, ali je potrebno i da se ispune životom", ukazao je on.

Trajer je rekao da je neophodna regionalna saradnja i da je potrebno imati snažan glas.

Zakonsko obavezujuće članstvo stvorilo bi uslov da svako preduzeće može da učestvuje u oblikovanju tog stava, a i da vlada ima partnera za razgovor, ukazao je on dodajući da je to dobro za razvoj zemlje i regiona.

Prema njegovim rečima, nije u suprotnosti imati regionalne i centralne komore, jer je bitno da postoji snažan glas i u regionu.

Međutim, kada se radi o saveznim ili evropskim pitanjima neophodno je imati jedinstven glas i stav, te DIHK ima proces usaglašavanja stavova o tim pitanjima sa regionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: