Holandija prodaje državnu osiguravajuću kuću

Holandska vlada planira da proda državnu osiguravajuću kuću ASR, izjavio je ministar finansija te zemlje Jerun Dajselblum.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.11.2015.

18:02

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Odluka dolazi nedelju dana nakon što se banka ABN Amro uz trijumf vratila na berzu.

ASR, jedna od najvećih osiguravajućih kompanija u Holandiji, osnovana je nakon raspada belgijsko-holandske grupe Fortis tokom ekonomske krize 2008, a holandska vlada kupila je kompaniju za 3,65 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

Vlada planira inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) ASR na berzi u Amsterdamu u prvoj polovini 2016, rekao je Dajselblum.

"Država već dugo govori da će izaći iz finansijskih institucija poput ASR-a, a sada su uslovi za to odgovarajući", kazao je on, ne precizirajući koliko udeo u kompaniji će vlada ponuditi na prodaju.

Vlada Holandije pokušava da povrati deo sredstava koja je uložila u podršku ključnim institucijama na vrhuncu globalne finansijske krize.

Sedam godina nakon što je nacionalizovana, banka ABN Amro vratila se prošle nedelje na berzu u Amsterdamu. Vlada je u treću po veličini holandsku banku na vrhuncu krize ulila 22 milijarde evra.

Izlazak ABN Amro na berzu jedan je od najvećih medju evropskim bankama od bankarske krize iz 2008. Banka je uz cenu akcija od 17,75 odsto na IPO pribavila više od 3,3 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: