Svet

Sreda, 25.11.2015.

14:52

Odoleli Kini i Grčkoj, strah od novog talasa

Evropska finansijska tržišta sve su osetljivija na probleme u velikim privredama u usponu, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Finansijski sektor evrozone pokazao se kao otporan tokom kratkih perioda neizvesnosti proteklih meseci, koji su pre svega bili povezani sa dešavanjima u Grčkoj i Kini, ali talasi turbulencija na tržištu evrozone ukazuju na sve veću osetljivost na krizu na tržištima u usponu, navodi ECB, a prenosi agencija Frans pres.

Poseban razlog za zabrinutost predstavlja prognoza privrednog rasta Kine, s ozbirom na njenu ulogu u svetskoj ekonomiji, ocenjuje ECB.

"Problemi na berzama u Kini i drugim tržištima u usponu iz avgusta ove godine prelili su se na ceo svet, uključujući evrozonu. Globalno pomeranje cena akcija nije vođeno samo makroekonomskim faktorima", navodi banka, dodajući da tržišta imaju tendenciju da preterano reaguju na dešavanja u Kini.

"Događaji u Kini i drugim velikim tržištima u usponu postali su važan pokretač globalnog poverenja", ukazuje ECB, i napominje da je finansijska industrija evrozone sve više izložena tržistima u usponu, uključujući Brazil i Rusiju.

U svetlu kamatnih stopa blizu nule i spor ekonomski oporavak evrozone, brojni investitori podstaknuti su da rizikuju i traže veći povrat sredstava na tržištima u usponu, konstatuje Evropska centralna banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: