Nakon stres testa laknulo investitorima

Akcije nemačkih energetskih kompanija E.ON i RWE su oštro skočile na frankfurtskoj berzi, jer mogu da se izbore sa gašenjem nuklearnih reaktora.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

16:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

Akcije su skočile nakon što je studija nemačke vlade pokazala da te firme imaju dovoljno finansijskih sredstava da se izbore sa gašenjem nuklearnih reaktora.

Deonice RWE skočile su 12,5 odsto, a E.ON-a 6,4 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Investitorima je laknulo nakon objavljivanja rezultata takozvanog stres testa nemačkog Ministarstva privrede, koji je pokazao da su četiri najveća snabdevača strujom, E.ON, RWE, EnBW i Vatenfal, dovoljno finansijski snažni da pokriju troškove postepenog gašenja nuklearne energije u Nemačkoj do 2022.

Prema podacima ministarstva, rezerve od 38,3 milijarde evra koje su kompanije odvojile da bi pokrile troškove gašenja nuklearnih reaktora i odlaganja nuklearnog otpada dovoljne su.

Nemačka vlada je, nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. odlučila da ugasi nuklearnu energiju do 2022, a osam od 17 nuklearnih reaktora u zemlji još su u funkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: