Svet

Petak, 09.10.2015.

10:30

Veliki skok - stižu li bolji dani na naftu?

Cene nafte su nastavile rast u očekivanju rasta tražnje i pada proizvodnje nafte u SAD i smanjenja prekomernih zaliha koje više od godinu pritiskaju tržište.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 0,99 centi, na 50,42 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 0,85 centi više, odnosno 53,90 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Cene obe vrste nafte su u periodu april-septembar pale na šestogodišnji minimum zbog bojazni od prekomernih globalnih zaliha, usporavanja kineske privrede i očekivanog podizanja kamatnih stopa u SAD, navodi francuska agencija.

Ipak, cene nafte su u poslednjih nekoliko dana blago porasle, jer je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) nagovestila da će odložiti podizanje kamatnih stopa, koje bi ojačalo vrednost dolara i učinilo naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute.

Generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Abdala Salem el-Badri, izjavio je juče da se očekuje da će globalna tražnja nafte porasti u ovoj godini više od projektovanog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

9 h

Podeli: