Ista retorika, Japan u kandžama stagnacije

Centralna banka Japana uzdržala se od novog proširenja podsticajnog programa, uprkom pritisku da poveća stimulanse zbog slabog rasta i stagniranja cena.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

13:43

Default images
Foto: Thinkstock

BoJ je, takođe, zadržao istu retoriku o stanju ekonomije, navodeći u saopštenju da je "privreda nastavila da se skromno oporavlja, iako su izvoz i proizvodnja bili pogodjeni usporavanjem u zemljama u usponu", prenosi Frans pres.

"Očekuje se da će privreda Japana nastaviti da beleži skroman oporavak", saopštio je BoJ posle dvodnevnog zasedanja.

Najnovije saopštenje banke doprinelo je jačanju jena prema dolaru, pa je za jedan dolar bilo potrebno 119,9 jena u poređenju sa jučerašnjih 120,28 jena.

Guverner centralne banke Haruhiko Kuroda je kasnije izjavio da inflacija beleži trend rasta, ali je međutim priznao da su veleprodajne cene u izvesnom obimu smanjene zbog pada cena nafte.

Na pitanje da li je BoJ spreman da preduzme nove podsticajne mere, Kuroda je rekao:

"Ispitaćemo rizike po ekonomsku aktivnost i cene, a ako bude potrebe, preduzećemo dodatne mere bez oklevanja", izjavio je Kuroda.

Ekonomisti su očekivali da će banka na današnjem zasedanju zadržati postojeći program godišnjeg otkupa aktiva u vrednosti od 80.000 milijardi jena (665 milijardi dolara), ali se njihova pažnja sada preusmerila na okupljanje BoJ-a krajem meseca, i potencijalno proširenje podsticaja tada.

Japanski premijer Šinzo Abe je u aprilu 2013. godine predstavio plan za pokretanje usporene privrede i hvatanje u koštac sa višedecenijskom deflacijom, a centralna banka je pokrenula veliki program otkupa aktiva, poznatiji kao kvantitativno labavljenje, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: