Kako su se švajcarci ipak, izvukli

BDP Švajcarske u drugom tromesečju ove godine povećan je 1,2 odsto u odnosu na isto razdoblje 2014, a u poređenju s prethodnim tromesečjom, bio je veći 0,2%.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

10:09

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To znači da je ta zemlja izbegla recesiju koju su neki analitičari najaviljivali.

U prvom kvartalu tekuće godine, BDP je bio u padu od 0,2 odsto, pa je više ekonomskih stručnjaka ocenilo da postoji mogućnost recesije na nivou prvih šest meseci godine, zbog jake domaće valute, prenosi švajcarski list 20 minit.

"Iako je Švajcarska izbegla recesiju, efekti snažnog franka su se ipak značajno osetili, u smislu usporavanja privrednog rasta", izjavio je šef direkcije za ekonomsku politiku pri Državnom sekretarijatu za ekonomiju (SECO).

Iz Sekretarijata navode da je trgovinski bilans Švajcarske u drugom kvartalu dao pozitivni impuls rastu, zbog pada uvoza (3,6 odsto) i blagog rasta izvoza, od 0,5 odsto, posle izvesnog smanjenja u prvom kvartalu, čemu je najviše doprinela industrija satova, precizne mehanike, kao i hemijsko-farmaceutska branša.

Suprotno, bilans usluga negativno je uticao na stopu rasta BDP-a u istom periodu.

Potrošnja domaćinstava dala je podršku BDP-u, zabeleživši rast od 0,3 odsto u prvoj polovini godine. Najviše se trošilo na zdravlje, prehrambene proizvode, odeću i obuću, komunikacije, saobraćaj, kao i na zabavu i kulturu.

I javna potrošnja bila je u porastu, i to po stopi od 0,2 odsto u drugom kvartalu. Investicije u opremu povećane su 1,5 odsto, u građevinarstvo 0,1 odsto, posle pada u prvom kvartalu tekuće godine.

Isti izvor podseća da je SECO u junu oborio prognozu privrednog rasta, očekujući da u 2015. godini BDP poraste 0,8 odsto, a u narednoj godini 1,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: