Ako nafta bude 40$ - nešto baš ne valja

Džefri Gundlah, ugledni američki ekonomista, još krajem prošle godine iskazao je ozbiljnu zabrinutost zbog pada cena sirove nafte.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2015.

14:50

Default images
Foto: Beta/AP

On je tada predvideo mogućnost da će se nafta prodavati za 40 dolara po barelu.

"Nadam se da neće pasti na 40 dolara, to bi značilo da nešto baš ne valja sa svetom, a ne samo s ekonomijom", rekao je Gundlah.

Stručnjak je izračunao da bi cena nafte od 40 dolara po barelu dovela do jednogodišnje kamatne stope od jedan odsto, kada je reč o pozajmici američke vlade. S time u vidu, desetogodišnja kamata je juče iznosila 2,14 odsto, dok je istioga dana cena nafte na američkom tržištu iznosila 43 dolara po barelu.

Prošle nedelje britanski "Telegraf" objavio je kako cene nafte na svetskom tržištu mnoge zemlje ne mogu da prate i da samo Norveška može da popuni praznine u budžetu, koje su posledica niskih cena nafte.

Usporavanje kineske ekonomije može biti samo jedan od uzroka ovakvog trenda cena nafte, ali,naravno nije jedini, ni presudni.

"Verujem da će pametni ljudi utvrditi tačan uzrok i objasniti što to znači za buduće investicije. Danas to nije moguće, osim što se može predvideti bezbroj promena na globalnom nivou", komentarisao je strateg Brin kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: