Najezda skakavaca, pojeli 800.000 ha useva

Milioni skakavaca uništavaju farme u južnoj Rusiji, proždirući čitave oblasti useva, zbog čega se razmatra uvođenje vanrednog stanja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

10:12

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Ogromna površina od najmanje 800.000 hektara trenutno se ne vidi od rojeva ovih insekata, koji imaju oko 8 centimetara ili su veličine vrapca, a uništavaju polja kukuruza i druge poljoprivredne kulture.

Ovakva invazija ovih napasti nije zabeležena u Rusiji u poslednjih 30 godina.

Zvaničnici kažu da je već uništeno 10 odsto useva, a ova nepogoda se ne bliži kraju, preteći da opustoši ono od čega žive lokalni poljoprivrednici.

Dok obilazi ono što mu je ostalo od kukuruza, jedan farmer iz Stavropolja na jugozapadu Rusije, potpuno je zbunjen.

“Gledajte....nije ostalo ništa od kukuruza. Skakavci su sve pojeli...nema ni lista."

Ruska državna televizija javlja da je uzrok dolaska skakavaca temperatura koja se digla iznad proseka na području Severnog Kavkaza, ali i nedavne poplave.

Rusko ministarstvo poljoprivrede spremno je da proglasi vanredno stanje, ali je, izgleda, potpuno bespomoćno da spreči dalje uništavanje.

Pored svega, visoke temperature sprečavaju efikasnost moćnih pesticida koje obično koriste.

Takođe navode da se rojevi kreću tolikom brzinom da ih je nemoguće pratiti. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: