SAD dočekao oporavak fabričkih narudžbi

Narudžbe u američkom prerađivačkom sektoru oporavile su se u junu nakon dva uzastopna meseca u padu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

17:55

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prerađivački sektor se oporavio zahvaljujući snažnom rastu narudžbina aviona i druge transportne opreme, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Vašingtonu.

Fabričke narudžbe su u junu porasle 1,8 odsto na godišnjem nivou, u skladu sa očekivanjima analitičara, nakon pada od 1,1 odsto iz maja, navodi ministarstvo, a prenosi Rojters.

Isključujući tradicionalno promenjive narudžbe transportne opreme iz računice, junske narudžbe su porasle skromnih 0,5 odsto. Narudžbe transportne opreme uvećane su 9,3 odsto, od čega su narudžbe civilnih aviona porasle 65,4 odsto, vojnih aviona 31 odsto, a brodova i čamaca 25,8 odsto.

Junski rast fabričkih narudžbi tek je drugi u poslednjih 11 meseci, nakon marta kada su narudžbe porasle 2,2 odsto.

U prvih šest meseci 2015, fabričke narudžbe pale su 5,9 odsto na godišnjem nivou, dok su izuzimajući transportnu opremu smanjene 6,5 odsto.

Prerađivačka aktivnost, koja čini oko tri četvrtine ukupne američke industrijske proizvodnje, pod pritiskom je slabljenja domaće potrošnje i jačanja dolara koje utiče na izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: