Kina gubi dah - kazna brza i teška

Kineska berze zabeležila je težak pad akcija na početku nedelje, najveći od 2007. , a Šangajski kompozitni indeks pao je za čak 8,5 odsto.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

09:22

Default images
Foto: Thinkstock

Gubici oba indeksa – Šangajskog i Šenžena ubrzali su do zatvaranja. Manji indeks Šenžen, u kojem su najzastupljenije akcije tehnoloških kompanija, završio je trgovanje padom od sedam odsto, javljaju svetski mediji.

Oštar pad akcija posledica je povećane zabrinutosti za zdravlja kineske privrede .

Podaci o profitu kineske industrije objavljeni u ponedeljak pokazuju da fabrike u drugoj naj većoj ekonomiji sveta gube zamah. Profit je pao za 0,3 odsto u junu u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštila je vlada.

U petak je objavljeno da preliminarni julski podaci za prerađivačku industriju pokazuju rezultat ispod očekivanja analitičara, najslabiji u poslednjih 15 meseci.

Kineske berze izuzetno su nestabilne poslednjih meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: