"Grčka je srce Evrope, a ne gost"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poslao je još jednu ponudu Atini u pokušaju da se postigne sporazum s kreditorima o novom paketu reformi.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

10:33

Default images
Foto: Tanjug/AP

Prema toj ponudi ''u poslednji trenutak'', grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi u danas da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, navodi AP.

Cipras bi, takođe, trebao da se obveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda.

Nema, međutim, naznaka da je Cipras spreman da odustane od svoje odluke o odbacivanju ponude kreditora koju je više puta opisao kao "poniženje" Grčke pre nego što je za 5. juli sazvao referendum na kojemu bi Grci trebalo da glasaju o predloženim novim merama štednje.

Prethodno je Cipras na tviteru objavio da Grčka želi da ostane u EU.

"Mi nismo 'gosti' u Europi. Grčka je u srcu Evrope. Insistiraćemo na pregovorima. Dok smo blizu rešenju za fiskalna pitanja, u drugim pitanjima se razmimoilazimo. Tražimo održivo rešenje", napisao je Cipras.

Neimenovani zvaničnik grčke vlade rekao je kako je sa zanimanjem saslušao najnoviji Junkerov predlog, ali je dodao: "Cipras će u neđelju glasati 'protiv'", prenosi Rojters.

Kreditori Grčke, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji ističe danas, produži do kraja novembra ove godine, do kada bi Atina dobila 15,5 milijardi evra pomoći. Od toga, 1,8 milijardi trebalo bi da dobije odmah kako bi mogla da plati dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi koji danas stiže na naplatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: