Skok cene pšenice, "zaliva" je SAD kiša

Oporavak pšenice, kukuruza i šećera povukla je poljoprivredni sektor na tržištu roba prema gore.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

11:18

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prognoza za žetvu u SAD-u se pogoršava nakon snažnih kiša, a zbog toga je tržište žitarica poraslo.

Maj bi mogao da bude najvlažniji mesec zaredom na američkom Srednjem zapadu dok će država Illinois jednako tako zabeležiti rekordne nivoe padavina.

Ako se takva vlažna sezona nastavi, promeniće se fundamentalne procene i one koje određuju cene u predviđanjima za proizvodnju u SAD-u.

Oporavkom su do sada imali fondovi koji su sredinom maja imali više od četvrtine miliona 'net-short' pozicija za tri najvažnije žitarice.

Sa povratkom El Nina i u Australiji se rade korekcije jer se očekuje pad proizvodnje pšenice, radi suše. Radi dodatno očekivane niže proizvodnje u Evropi i Indiji, međunarodna institucija International Grains Council predvidela je za ovu godinu proizvodnju koja će biti najniža u posljednje tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: