Ukrajina ne zna šta će s dugom

Ukrajina će uskoro pokrenuti direktne pregovore s poveriocima o restrukturiranju njenog duga, koji je neophodan za oživljavanje privrede.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

17:16

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Posle nekoliko meseci sastanaka sa kreditorskim savetnicima, "uskoro bi trebalo da počnu direktni pregovori. Očekujemo postizanje konstruktivnog dogovora", rekla je ukrajinska ministarka finansija Natalija Jaresko.

Na ivici bankrota posle tri godine recesije i godinu dana sukoba, Ukrajina je dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kredit od 17,5 milijardi dolara na rok od četiri godine. Prva tranša zajma od pet milijardi dolara uplaćena je u martu ove godine.

U okviru tog programa kreditne pomoći, vlasti u Kijevu vode teške pregovore o restrukturiranju javnog duga koji će ove godine dostići 94 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute grivne i prazne državne kase.

Kredit MMF-a je osnova za pomoć od 40 milijardi dolara međunarodne zajednice.

Ukrajinski parlament je prošle usvojio zakon koji omogućava vladi da ukoliko bude bilo neophodno, uvede moratorijum na isplatu spoljnjeg duga zemlj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: