Minus od 15 mlrd $ bila je opklada

Kineskog milijardera Li Heđuna koji je osvojio svetske naslovnice nakon vesti da je za sat izgubio 15 milijardi dolara, čini se, čeka istraga regulatora.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

10:16

Default images
Foto: Thinkstock.com

Heđun se danima pre kolapsa akcija kompanije Hanerdži u kojoj služi kao izvršni direktor kladio da će se odigrati upravo takav scenario.

"Li Heđun je povećao svoju poziciju kraćenja za 796.000.000 akcija 18. maja," piše u izveštaju kineske berze.

Kraćenje pozicije u deonicama predstavlja opkladu da će njihova vrednost pasti. Heđun je pozajmio i prodao gomilu akcija dok je cena bila na vrhu i otkupio ih zatim nakon što se ona srmoglavila 47 odsto.

Fajnenšel tajms piše da postoji "uzorak" prema kojem vrednost Hanerdžija gotovo isključivo raste u poslednjih deset minuta radnog dana na berzama, što otvara dodatna pitanja o poslovanju kompanije i trgovanju njenim deonicama.

Kineski portal Caixin javlja da je Hanerdži propustio da plati niz zajmova koji su dobijeni "upitnim putem".

Nijedan od navedenog ne sluti na dobro za Li Heđuna, pogotovo nakon što je pozicioniranjem s deonicama pokazao da je slutio što dolazi, piše FT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: