Novak: Videćemo šta ćemo sa Kijevom

Trilateralni pregovori o gasu između Rusije, EU i Ukrajine biće održani do 30. juna, najavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

09:57

Default images
Foto: Tanjug

On je rekao da pregvori moraju biti održani do kraja juna, jer treba doneti odluku o isporuci gasa u trećem kvartalu, dodajući da će biti vrlo teško da se pregvori održe do početka juna.

Ranije se očekivalo da će sastanak biti održan u aprilu ili maju.

U aprilu je Novak rekao da je tripartitini sastanak o gasu neophodan u doglednoj budućnosti, ali su razgovori ministara, zakazani za 14. april u Berlinu, odloženi za kasnije.

Novak je naveo da je Ukrajina zvanično zatražila od Rusije niže cene korišćenjem bescarinskog izvoza do kraja godine.

Odgovarajući na pitanje da li će Rusija razmotriti ukrajinski položaj u pogledu teškoća za otplatu dugova za gas, Novak je kazao da će ruska vlada doneti odluku i možda to nekako uzeti u obzir.

Ukrajinski parlament je 19. maja usvojio zakon kojim je vladi dao pravo da uvede moratorijum na plaćanje stranih dugova, uključujući dug za ruski gas od tri milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: