SAD: Grci, ostavite se Turskog toka

Sjedinjene Američke Države pozvale su Grčku da odustane od ruskog gasa posredstvom Turskog toka.

Svet

Izvor: B92

Petak, 08.05.2015.

16:52

Default images
Foto: Thinkstock.com

Grčkoj je preporučeno da ostane pri gradnji gasovoda koji će preko Grčke dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana do Evrope, prenosi agencija AP.

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za energetska pitanja Amos Hohstajn izjavio je da je s grčkim zvaničnicima u Atini razgovarao o pitanju energetske bezbednosti u Evropi, kao i o resursima prirodnog gasa, prenosi grčka agencija ANA.

U intervjuu datom uoči sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, Hohstajn je rekao da će Grčka postati privlačnija zapadnim investitorima i da će pomoći smanjenju zavisnosti Evropske unije od ruskih isporuka gasa, ukoliko odbije da preko njene teritorije prelazi gasovod ruske državne kompanije Gasprom, piše američki list "Njujork tajms".

Hohstajn je, takođe, rekao da interesi Moskve nisu u skladu s finansijskim potrebama Grčke, kao i da planirani ruski gasovod nije ekonomski projekat, već političko pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: