"Dalje ruke od foklandske nafte"

Argentinske vlasti su pokrenule pravni postupak protiv tri britanske i dve američke kompanije koje istražuju naftu i gas u vodama severno od Foklandskih ostrva

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

13:08

Default images
Foto: Thinkstock

Pokretanje tužbe je u Londonu najavio argentinski ministar za odnose sa Foklandima, Danijel Filmuš, i istovremeno rekao da je jedan sudija u argentinskom gradu Rio Grande pristao da preuzme ovaj slučaj, u kome je podneta tužba protiv tri britanske i dve američke kompanije, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare u britanskopj prestonici, Filmuš je rekao da je njegova zemlja odlučna u tome da iskoristi međunarodno i nacionalno pravo za rešavanje ovog slučaja.

Argentina tvrdi da je vađenje nafte u vodama Foklandskih ostrva nezakonito, a ambasada Argentine u Londonu je u novembru 2013. saopštila da se lideri britanskih kompanija suočavaju sa zatvorskom kaznom do 15 godina i finansijskom kaznom od 1,5 miliona barela nafte, kao i sa konfiskacijom opreme za bušenje i oduzimanjem već izvađene nafte.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je osporilo tvrdnje Argentine i navelo da "britanska vlada nedvosmisleno podržava pravo naroda Foklandskih ostrva da koristi svoje prirodne resurse radi svoje ekonomske koristi".

Foklandska ostrva pod upravom su britanske krune, ali na njih polaže pravo i Argentina. Na referendumu iz 2013. godine 99,8 odsto građana Foklanda izjasnilo se da žele da njihova domovina ostane britanska prekomorska teritorija.

Do novih tenzija između Londona i Buenos Ajresa dolazi u vreme obeležavanja 33. godišnjice okončanja Follandskog rata za prevlast nad ostrvima, u kom je pobedu odnela Britanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: