EU i zvanično udarila na Gugl

Evropska unija optužila je Gugl da je prekršila antimonopolske zakone, preusmeravanjem pretrage na Internetu u korist svog Gugl šoping servisa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

14:18

Default images
Foto: Beta

Zvaničnici EU takođe su pokrenuli istragu Android mobilnog operativnog sistema ovog američkog tehnološkog giganta, preneo je Rojters. Ova tužba bi mogla bi da donese Guglu kaznu od 6,6 milijardi dolara, preneo je portal Sputnjik.

"Zabrinuta sam da je kompanija Gugl dala nepoštenu prednost sopstvenoj usluzi kupovine, prekršivši antimonopolske zakone EU", rekla je komesarka EU za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

"Ukoliko istraga potvrdi naše zabrinutosti, Gugl će morati da se suoči sa pravnim posledicama", dodala je Vestager.

Kompaniji je uručen spisak primedbi, na koje treba da odgovori, navela je komesarka EU.

Komisija, koja kontroliše antimonopolska pitanja unutar 28 članica EU, ima glavnu reč kada je reč o globalnim korporacijama, i može novčano da kazni firmu do 10 odsto njihovog godišnjeg prihoda, što bi u slučaju Gugla bilo preko šest milijardi dolara.

Za sad nema javnog odgovora iz Gugla, ali su u internom memorandumu kompanije, potezi EU opisani kao "veoma razočaravajuće vesti", navela je britanska agencija.

Povodom zvanične istrage Android aplikacije, koja se koristi na smart telefonima i tabletima, Vestager je rekla da želi da se uveri da "tržišta u ovoj oblasti mogu da se razvijaju bez antikonkurentskih ograničenja koja bi nametala bilo koja kompanija".

Komesarka EU najavila je ove poteze uoči posete SAD, nakon pet godina istrage i neuspelih pokušaja njenog španskog prethodnika Hoakina Almunije da postigne sporazum sa Guglom, a koji je dosije predao Dankinji u novembru.

Kompanija Majkrosoft je tokom protekle decenije zbog kršenja antimonopolskih zakona EU kažnjena novčano sa više od 2,2 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: