EU Grčkoj: Zaboravite na Ruse

Grčka ne sme da traži od Moskve pomoć i niže cene ruskog gasa za grčka domaćinstva, jer bi tako narušila politiku EU, upozorili su zvaničnici iz Brisela.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

16:07

Default images
Foto: Thinkstock.com

Atini je takva poruka upućena u trenutku dok grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis i predsednik parlamenta Tanasis Petrakos s ruskim zvaničnicima u Moskvi razgovaraju o olakšicama grčkom stanovništvu i poljoprivrednicima.

Poverioci grčkog duga, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, razmatraju prispele predloge Atine za nastavak reformi, što bi trebalo da grčkoj vladi otvori vrata za dodatnu finansijsku pomoć, jer bi inače do 20. aprila grčka država došla na ivicu stečaja.

U dugo očekivanim predlozima reformi, zahvaljujući kojima bi Atina mogla računati na novu finansijsku injekciju od sedam milijardi evra, jasne su zamisli da te reforme ne budu ponovo samo "stezanje kaiša" za stanovništvo i pojačaju pad proizvodnje i rast duga, već podstaknu ekonomski oporavak i plaćanje dugova iz "zdravih izvora", poručili su zvaničnici grčke vlade.

Poslanici vladajuće nemačke stranke u Evropskom parlamentu ocenili su da su grčki planovi za reforme nedovoljno jasni, uz oštro upozorenje da vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ne sme tražiti pomoć Moskve ako želi da dobije dalju finansijsku podršku EU i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Zvaničnici u Moskvi su stavili do znanja da bi Rusija mogla odobriti Atini, ako to zatraži, i finansijski kredit, ali su nemački poslanici u Evropskom parlamentu Manfred Veber i Herbert Rojl upozorili da se "Cipras upustio u veoma opasnu strategiju" i da bi "onaj ko se igra vatrom i sad traži podršku Rusije, mogao dobro opeći prste".

Premijer Cipras treba iduće nedelje da otputuje u Moskvu i sastane se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: