Jemen ostaje pretnja ali nafta pada

Cene nafte su pale, zaustavivši kratak trend rasta u vreme kada investitori procenjuju mogućnost prekida isporuke nafte sa Bliskog istoka zbog krize u Jemenu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

09:30

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 1,02 dolara na 50,41 dolar, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 95 centi na 58,24 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su tokom prethodna dva dana oštro porasle nakon što je Saudijska Arabija počela vazdušne udare protiv pobunjenih Huta u Jemenu kao podrška jemenskom predsedniku Anderabuu Mansuru Hadiju.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, pokrenula je napade protiv pobunjenih Huta u pokušaju da zaštiti jemenskog lidera čija je zemlja na ivici građanskog rata. Jemen je sve više podeljen između severa pod kontrolom Huta, koje navodno podržava Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

"Dešavanja u Jemenu dovela su do skoka cena nafte zbog strahovanja da će doći do prekida u isporuci", navodi istraživačka kompanija Kapital markets.

Drugi analitičari navode da je uticaj krize u Jemenu na naftno tržište ograničen zbog obilnih zaliha nafte u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: