"Nema razvoja sa ovolikim kamatama"

Direktor Imleka Slobodan Petrović kaže da su kamate koje banke nude srpskoj privredi tolike da preduzeća ne mogu da se razvijaju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

10:13

Default images
Foto: Tanjug

Petrović je izrazio uverenje da i u Srbiji zaduživanje može biti znatno jeftinije.

"Tačno je da iz realnog sektora mi uvek gledamo na vas kao na nekoga ko treba da vam pomaže, a ustvari su te kamate takve da mi jedva možemo da se razvijamo. Smeta nam što nemamo dugoročne kredite, jer ne možemo ući u projektno finansiranje sa kreditima od tri ili pet godina koje jedino možemo dobiti", poručio je on na bankarskom panelu na Kopanik biznis forumu.

On je rekao da razume da banke nemaju izvore finansiranja, ali dodao da su banke tu "da nam obezbedite sredstva i nađete izvore".

"Očekivali smo da kamate padnu jer mi se nalazimo u krizi. Kako možete izaći iz krize sa ovako visokim kamatama, ne vidim prostor da ćete nam smanjiti kamate i pokrenuti privredu", rekao je on.

Istakao je da su druge zemlje u krizi smanjile kamate skoro na nulu, da domaći privrednici to ne očekuju, ali su uvereni da bi zaduživanje moglo biti jeftinije.

"Zato mi u Srbiji imamo danas 180 mlekara, u Evropi uglavnom imate jednu do tri mlekare u okviru jedne zemlje. Ta konsolidacija ne može da se izvrši bez para", rekao je on.

Petrović je međutim ukazao da se kamatne stope poslednjjih godina polako spuštaju.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić je na to odgovorio da su druge zemlje kamate smanjile na nulu kada su u pitanju referentne kamatne stope, a ne za kamatne stope koje se nude kompanijama.

On je rekao da Srbija ne može da se poredi sa razvijenim evropskim zemljama kada je u pitanju visina kamatnih stopa zato što razvijene države imaju strukturu stabilnih privreda, a i naveo da je kod njih je pitanje i izvora sredstava i problematičnih kredita drugačije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: