Bafetovo "sisanje palca" od $444m

Milijarder Voren Bafet je u godišnjem pismu akcionarima priznao da je napravio veliku grešku kada je investirao u lanac supermarketa Tesko.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

11:33

Default images
Foto: Beta, AP

Kako je naveo, to ga je koštalo 444 miliona dolara, a veliku cenu je platio zbog "sisanja palca" tokom prodaje.

Bafetova firma "Berkšir Hatavej" je uprkos problemima u kojima se "Tesko" našao prošle godine oklevao sa prodajom svog udela. Bafet je u jubilarnom 50. obraćanju akcionarima priznao da je on kriv za tu grešku.

"Pažljiv investitor, a sramota me je da to priznam, prodao bi svoj udeo ranije. Napravio sam veliku grešku u ovoj investiciji zbog odugovlačenja", rekao je Bafet.

Manjak od skoro pola milijarde dolara je inače jedna od retkih mrlja u karijeri 84-godišnjeg milijardera, koji je za 50 godina na čelu kompanije transformisao gubitaša u giganta za kojim kaskaju najveće američke korporacije.

Ipak, u "slučaju Tesko" se opekao - kupio je prve akcije 2006. godine, da bi šest godina kasnije povećao svoj udeo na pet odsto, uprkos upozorenjima na tržištu.

"To što sam opušteno pristupio prodaji ispostavilo se kao veoma skupo. Čarli (Mandžer, potpredsednik kompanije) takvo ponašanje naziva siasnjem palca. S obzirom na to šta je moje odugovlačenje donelo firmi, taj njegov izraz je prilično blag", naveo je Bafet.

Bafet je udeo u "Tesku" prodao tek 2014. kada je poslovanje trgovinskog lanca iz meseca u mesec bivalo sve gore.

"U svetu biznisa, loše vesti obično stižu u seriji. Kada vidite bubašvabu u kuhinji, u narednim danima ćete sigurno upoznati i njene rođake", naveo je Bafet.

Ipak, gubitak od 444 miliona za firmu kakva je "Berkšir Hatavej" ne predstavlja mnogo - to je tek petina jednog procenta kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: