Nemci spremni da puste Grčku da ide

Ministar finansija Malte Edvard Šikluna izjavio je da su zemlje evrozone predvođene Nemačkom spremne na izlazak Grčke iz evrozone, piše Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.02.2015.

14:21

Default images
Foto: Thinkstock

Prema njegovim navodima, oni su postali neverovatno frustrirani zahtevima nove grčke vlade.

Šikluna je za list Malta danas rekao kako smatra da je dostignuta tačka u kojoj će Evropa reći Grčkoj: "Ako zaista hoćete da idete – idite". "I ja zaista mislim da je tako, jer će Nemačka, Holandija i druge države evrozone biti istrajne i insistiraće da Grčka otplati pokazanu solidarnost tako što će poštovati uslove vraćanja duga", kaže on.

"Pitanje je sada samo kako naći način da taj izlazak Grčke bude elegantan", izjavio je on.

Sa druge strane, grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je uverenje da će zahtev njegove vlade za šestomesečno produženje programa finansijske pomoći biti prihvaćen, uprkos primedbama Berlina, i apelovao istovremeno "na donošenje istorijske političke odluke".

"Grčka je učinila sve što je u njenoj moći kako bi se stiglo do uzajamno korisnog rešenja, zasnovanog na principu obostranog poštovanja, odnosno poštovanja principa evropskih propisa i izbornih rezultata zemalja članica", navodi se u pisanom saopštenju Ciprasa dostavljenom Rojtersu.

"Siguran sam da će pismo Atine, kojim se traži šestomesečno produženje ugovora o kreditu, uz uslove koji ga prate, biti prihvaćeno. Ovo je trenutak za istorijsku političku odluku o budućnosti Evrope", navodi Cipras.

Zvanična Atina će danas imati ključne pregovore u Briselu sa ministrima finansija ostalih članica evrozone, u nastojanju da obezbedi dodatna sredstva kako bi izbegla bankrot posle isteka aktuelnog programa pomoći 28. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: