"Grčka kao narkoman koji čeka dozu"

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je u Parizu da želi da sporazum o finansijskoj situaciji u Grčkoj bude postignut do "kraja maja".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.02.2015.

08:31

Default images
Foto: Tanjug

"Do tada nećemo tražiti nove zajmove" kreditorima, rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa francuskim kolegom Mišelom Sapenom u nedelju.

"Potrebno nam je malo vremena da objasnimo" stav vlade različitim partnerima Atine, kazao je grčki ministar, tražeći vreme "do kraja ovog meseca (februara) kako bi izneo na sto detaljne predloge". Posle toga, "kroz mesec dana, možda šest nedelja, možemo stići do dogovora", objasnio je.

Sapen je grčkom kolegi ponudio pomoć u pisanju takvog predloga, koji bi uključio i neka ublaženja, iako ne i otpis dugova.

"Nije da nam novac nije potreban, mi smo očajni", rekao je novinarima Varufakis koji je stajao uz Sapena.

"Poslednjih pet godina Grčka živi za iduću tranšu zajma. Mi smo kao narkoman koji čeka iduću dozu. A ova vlada želi stati na kraj zavisnosti", rekao je i dodao da je sad trenutak da se to učini naglo.

On je rekao i da namerava što pre da poseti Berlin i Frankfurt, sedišta Evropske centralne banke, kako bi objasnio stav Atine po pitanju vraćanja grčkog duga.

"Jedva čekam da odem u Berlin... Madrid, Frankfurt", rekao je Varufakis.

Grčki ministar je u Parizu razgovarao sa francuskim zvaničnicima u sred napetosti u odnosima sa međunarodnim kreditorima posle izbora nove grčke vlade. Varufakis posle Pariza odlazi u London i Rim.

"Naravno da ću ići u Berlin da se sastanem sa nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom", rekao je Varufakis novinarima, navodeći da je ta poseta "neophodna" imajući u vidu značaj Nemačke u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: