"Cipras neće poći svojim putem"

Grčka će pokušati da "nađe zajednički jezik" sa partnerima iz Evropske unije po pitanju rešenja svojih problema otplate duga međunarodnim kreditorima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

16:47

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavio predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc nakon sastanka sa novim premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

"Prisutna su određena strahovanja da će Cipras krenuti sopstvenim putem, ali sam danas doznao da se to neće dogoditi", rekao je Šulc na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Ciprasom u Atini, a prenela je agencija AFP.

To je prva poseta nekog zvaničnika Evropske unije od kad je Grčka u utorak dobila novu vladu.

Sa Šulcom, koji je bio i prvi zvaničnik Brisela koji je Ciprasu čestitao pobedu, u Atinu je došao i predsednik grupe ministara finansija evrozone Jerun Dejselblum.

Ciprasova levičarska vlada je počela svoj mandat time što je obustavila privatizaciju najveće grčke luke Pirej i najavila ukidanje određenih mera štednje, na koje je obavezna u skladu sa dogovorom o dobijanju 240 milijardi evra strane pomoći, što je naišlo na kritike Nemačke i Kine.

Uoči posete Šulca Atini, danas se oglasio i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je za francuski "Figaro" rekao da nema reči o opraštanju grčkog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: