Kinezi "odštampali" prvu zgradu

Kineska kompanija WinSun, specijalizovana za gradnju kuća pomoću 3D tehnologije, "odštampala" je svoju prvu višespratnicu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

13:23

Default images

Nakon što su prošle godine uz pomoć ove tehnologije podigli deset porodičnih kuća, u WinSun-u su odlučili da odu korak dalje, bolje reći u visinu.

Reč je o petospratnici u Industrijskom parku Sudžu, ukupne stambene površine 1.100 kvadratnih metara, koja je sagradjena u skladu da najstrožim gradjevinskim, ali i ekološkim standardima.

U izgradnji ove 3D zgrade korišćen je štampač dug 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara, kadar da proizvede delove konstrukcije koje radnici potom sastavljaju.

Ovaj inovativni proces donosi značajne uštedu, posebno u vremenu gradnje koji se smanjuje od 50 do 70 odsto. Značajna ušteda postiže se i kada su u pitanju troškovi rada i materijala - zgrada je, naime, koštala svega 161.000 dolara.

Prednost ovakve gradnje je i mogućnost upotrebe recikliranih materijala, što je čini ekološkom.

Kompanija WinSun je prvi put skrenula pažnju na sebe u aprilu 2014. kada je za samo 24 sata u Šangaju podigla deset 3D kuća.

Svaki od ovih objekata, površine 200 kvadratnih metara, koštao je 3.900 dolara.

U WinSun-u kažu da je ovo tek početak. Kompanija planira da gradi širom sveta i da 3D tehnologiju koristiti za još značajnije objekte poput mostova, nadvožnjaka i oblakodera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: