Jacenjuk: Donatori, pomozite

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je međunarodne kreditore da održe donatorsku konferenciju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

12:16

Default images

Kako je objasnio, cilj konferencije je prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu kako bi izbegla potencijalni bankrot.

Tokom obraćanja parlamentu, Jacenjuk je ukazao na posvećenost njegove vlade sprovođenju teških reformi, ali je takođe rekao da je zvaničnom Kijevu potrebno još novca od međunarodnih kreditora, prenosi Rojters.

"Kako bismo preživeli i kako bi sprečili bankrot potrebna je međunarodna donatorska konferencija, usvajanje plana za oporavak Ukrajine i pomoć zapadnih partnera", rekao je Jacenjuk.

On je pre svega mislio na članak britanskog lista "Fajnenšel tajmsa" u kojem se navodi da je Međunarodni monetarni fond, čija će delegacija ove nedelje posetiti Kijev radi razgovora o aktulenom programu pomoći od 17 milijardi dolara, identifikovao da će toj državi nedostajati još 15 milijardi dolara.

"Fajnenšel tajms piše da će nam naredne godine, pored programa koji nam je omogućio MMF, biti potrebno još 15 milijardi dolara", rekao je Jacenjuk.

Ukrajina je do sada, u okviru programa MMF-a, dobila dve tranše kredita, ukupne vrednosti od 4,6 milijardi dolara. Devizne rezerve Kijeva su na najnižem nivou za deset godina zbog otplate gasnog duga Rusiji i napora zvaničnog Kijeva da podrži nacionalnu valutu grivnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: