"Nema prodaje Hipo, hoćemo novac"

Nemačka Bajern Landesbank je, umesto očekivanog odobrenja za prodaju Hipo mreže na Balkanu, austrijskim vlastima uputila novi zahtev za povraćaj uloženog novca.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

11:04

Default images

Nemci, kao bivši vlasnik Hipo Alpe Adria banke, koji imaju pravo veta na prodaju Hipo mreže na Balkanu, su u pismu ponovili da imaju potraživanja po osnovu kredita u visini preko dve milijarde evra koje su "upumpali" u austrijsku banku.

O prodaji Hipo mreže na Balkanu konzorcijumu američkog fonda Advent i EBRD-a i dalje nema konkretnog odgovora iz Minhena.

"Bajern LB" navodi da je odluka o izmeštanju balkanske mreže u novo državno društvo "Fimbag", koje ima za cilj prodaju banaka na Balkanu, doneta bez njihove saglasnosti.

Nemci tvrde da postoji zabrana izmeštanja i zbog toga ulažu protest.

Povodom odluke donete krajem oktobra da se Hipo u Austriji polako ugasi a da se mreža banaka-ćerki na Balkanu proda, "Bajern LB" ističe da je time prekršeno njihovo pravo za učestvovanje u donošenju odluka.

Istovremeno, "Bajner LB" u pismu dostavljenom austrijskim vlastima zahteva povraćaj uloženih 2,4 milijardi evra kredita za koje je garantovala država.

Zbog izostanka pristanka "Bajerna LB" prodaja mreže Hipo na Balkanu je i dalje "na ledu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: