"Ne brinite, prehraniće se Rusija"

U Rusiji je požnjeveno dovoljno žita za njenu prehrambenu sigurnost, izjavio je premijer Dmitrij Medvedev.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

15:29

Default images

On je, na sednici o inovacijama u poljoprivredi, istakao da su u biljnoj proizvodnji zadovoljene, čak i premašene osnovne pozicije prehrambene sigurnosti, preneo je Tas.

Medvedev je dodao da će ovogodišnja žetva biti oko 104 miliona tona. Prema njegovim rečima, postignuti su uspesi i u živinarstvu, svinjogojstvu, kao i u proizvodnji mleka.

"Više puta smo govorili da je Rusija sposobna, u najmanju ruku, da prehrani samu sebe, a imajući u vidu ogromne rezerve vode, obradive zemlje i drugih resursa, i da zauzme mesto među vodećim poljoprivrednim zemljama", rekao je premijer.

Medvedev je ukazao da na "ruskim proizvođačima leži posebna odgovornost da obezbede isporuku u potrebnom obimu i kvalitetu".

On je podsetio da se i u svetu i u Rusiji primenjuje automatizovana proizvodnja, tako da je značajan progres dostignut i u oblasti poljoprivrede, gde se objedinjuju mogućnosti navigacionih sistema, satelitskih podataka i kompjutereskih programa za odredjivanje potrebne količine đubriva.

"To omogućava da se ide na suštinski drugačiji nivo produktivnosti", zaključio je Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: