Običnim smrtnicima kisela čokolada?

Čokolada je sve skuplja na tržištu, a svetu ove decenije prete nestašice zbog više faktora - rastuće potražnje (pre svega u Kini), klimatskih promena i ebole.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2014.

09:55

Default images

Kako piše Kvarc, "svet jede svu svoju čokoladu, a spas može naći samo nauka". Razvijaju se nove sorte, što donosi više ploda, ali i nove, ne nužno bolje, ukuse.

Kakao zahteva mnogo posla, a prinosi često znaju da budu prilično mali u odnosu na površinu zasda. Zato farmeri i naučnici rade na "super kakao drveću", koje je otpornije i plodnije od uobičajenih.

Male farme sa Haitija se bore sa mnogo jačom konkurencijom iz Južne Amerike i sa zapada AFrike posebno sortom koja daje 20 puta više prinosa od konkurentskog, ali i mnogo slađi ukus, čak i bez fermentacije.

U Ekvadoru se koristi soj CCN51, razvijen pre 50 godina, koji daje četiri puta više ploda od uobičajenih vrsti. Ipak, i to ima svoju cenu - stručnjaci kažu da je ukus gorak i kiselkast.

Situacija je takva da se ništa ne baca, pa analitičari navode da bi čokolada budućnosti, dostupna prosečnom potrošaču mogla da bude drugačijeg (možda i lošijeg) ukusa.

Ukus bi mogao da ostane isti ili čak poboljšan, ali u ponudi skupljih čokolada.

Nagrade su dobili proizvodi u kojima se koristi plod pod šifriranim nazivima R-1, R-4 i R-6. Takvo drvo iz Centralne Amerike daje sedam puta više kakaa od uobičajenog, a i dalje ga koriste vrhunske marke.

Bez obzira na inovacije, Blumberg procenjuje da će do 2020. godine razlika između ponude i potražnje rasti i da će svetu nedostajati milion tona godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: