Putin: Treba nam ruski Mistral

Ruski brodograditelji treba da nude proizvode jednakog kvaliteta kao i inostrani proizvođači, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.11.2014.

13:26

Default images

"Ruska brodogradilišta treba da ponude proizvode koji nisu inferiorni u odnosu na inostrane po karakteristikama, ceni i brzini izgradnje i popravke", rekao je Putin na sastanku na temu ruske brodogradnje, prenosi RIA novosti.

Prošlog meseca je zamenik komandanta ruske mornarice, kontradmiral Viktor Bursuk, izjavio da je Rusija sposobna da izgradi ratne brodove u klasi francuskih Mistrala.

Domaća brodogradnja u središtu je pažnje u Rusiji u vreme kada je realizacija 1,2 milijarde evra vrednog sporazuma o isporuci dva nosača helikoptera Mistral ugrožena zbog sankcija koje je zapad nametnuo Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Brodogradnja je u Rusiji razvijena industrija, a većina brodogradilišta nalazi se na severu zemlje, u regionu Murmansk, i na dalekom istoku, oko Vladivostoka. Krim, koji je odnedavno u sastavu Rusije, takođe ima veliki potencijal za brodogradnju, pa Moskva razmatra opcije za proizvodnju u toj oblasti.

Putin je takođe poručio da su ruske energetske kompanije zainteresovane za izgradnju i kupovinu novih brodova za istraživanje morskog dna u vodama ruskog dalekog istoka i Arktika. Veruje se da Arktik drži velike neiskorišćene rezerve nafte i gasa, a za istraživanje te oblasti zainteresovano je više zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Kanadu, Norvešku i Dansku.

Pored toga, ruski predsednik je naložio da se što pre odvoje sredstva koja bi bila uložena u brodogradilište Zvezda na dalekom istoku, koje proizvodi brodove za Rosnjeft i Gasprom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: