Pivo u limenci ili u staklu?

Decenijama su ljubitelji piva u SAD govorili da je domaće pivo samo ono koje dolazi u limenkama, dok su flaširane verzije dolazile samo preko granice.

Svet

Izvor: B92, Qz

Sreda, 12.11.2014.

20:57

Default images

Ipak, u ranim ’90. godinama procenat prodaje piva u konzervama i staklenim ambalažama se gotovo izjednačio, međutim, u poslednjoj deceniji limenke ponovo preuzimaju “vođstvo“.

Pivare više cene limenke jer bolje štite pivo od dva najveća neprijatelja, vazduha i svetlosti. Poseban problem je svetlost, koja čini pivo neukusnijim, a za razliku od zatvarača na flaši, poklopac limenke ne dozvoljava vazduhu da poremeti “ravnotežu“ gasova u pivu.

Problem sa limenkama nastao je u trenutku kada su se pojavile spekulacije da pivo u njima dobija ukus metala, posle čega je primat preuzelo pakovanje u staklenim bocama.

Decenijama unazad primedba na račun limenki je mogla da bude prihvaćena, pošto su pravljene od kalaja i olova. Danas, limenke se prave od aluminijuma i oblažu polimerom na bazi vode, što znači da pivo u suštini uopšte ne dodiruje metal.

Da limenke “pobeđuju“ staklo i plastiku svedoči kalifornijska pivara Sandverk Bruing, koja u svojoj 25-godišnjoj istoriji nikada nije pakovala svoje proizvode u konzerve, sve do 2014. godine.

Takođe, prednost limenki je u tome što se aluminijum brže reciklira od stakla, moguće je dizajnirati različite oblike limenki, kao i aplikacija na njima, koje su marketinški daleko bolje od jednostavnih etiketa koje se lepe preko staklenih ili plastičnih flaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: