Kako verovati bankama posle ovoga?

Evropska komisija kaznila je danas banke JP Morgan Čejs, UBS i Kredi Suis sa ukupno 94 miliona evra zbog njihovog učešća u kartelima u finansijskom sektoru.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

15:23

Default images

JP Morgan Čejs je kažnjen sa 61,7 miliona evra (78 miliona dolara) zbog nameštanja Libor kamatne stope u periodu od marta 2008. do jula 2009. godine, ali i sa dodatnih 10,5 miliona evra zbog učešća u kartelu koji je nameštao kamatne stope kod ugovora indeksiranih u švajarskim francima, prenosi Rojters.

"Tokom 2008-2009 godine, JP Morgan Čejs je u saradnji sa Rojal benk ov Skotland nameštao kamatne stope kod ugovora indeksiranih u švajcarskim francima, što je još jedan primer da su banke radile u dosluhu umesto da se nadmeću", izjavio je evropski komesar za zaštitu konkurencije, Hoakin Almunija, a prenosi agencija Frans pres.

Zbog udruživanja u bankarski kartel, UBS-u je izrečena kazna od 12,7 miliona evra, a Kredi Suisu kazna od 9,2 miliona evra.

Na postojanje ovih kartela, Komisija je upozorena od strane Rojal benk ov Skotland zbog čega je ta banka izbegla kaznu, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: