Italija za dlaku izbegla recesiju

Bruto društveni proizvod (BDP) Italije u prvom tromesečiju ove godine nije zabeležio pad, kako je prethodno saopšteno, već je ostao je na stabilnom nivou.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

14:42

Default images

Tako da je Italija za dlaku izbegla recesiji u drugom tromesečiju.

Zavod za statistiku Istat je u prethodnom predviđanju saopštio da je u prvom tromesečiju zabeležen pad BDP od 0,1 odsto posle pada u prethodnom tromesečju od 0,2 odsto.

Recesija je definisana kao pad BDP u dva uzastopna tromesečija, podseća Rojters.

Revizija rezultata prvog tromesečija rezultat je promena u metodologiji u izračunavanju privrednog rasta na nivou EU, koja bi trebalo da ima pozitivne rezultate na ovogodišnji BDP i da pruži veći manevarski prostor kako bi se budzetski deficit održao ispod granice od tri odsto.

Na godišnjem nivou, smanjenje BDP u prvom tromesečiju je revedirano na 0,3 umesto 0,4 odsto, dok je pad u drugom tromesečiju posle revizije iznosio 0,3 umesto 0,2 odsto.

Nova metodologija ESA 2010. (Evropski sistem nacionalnih i regionalnih računa) modifikuje izračunavanje troškova istraživanja i odbrane, a po prvi put uključuje i zaradu na ilegalnim tržištima kao što je šverc droge, cigareta, alkohola, prostitucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: