Nastavljen pad cena nafte

Cene nafte su danas ponovo pale, pod pritiskom nagomilavanja zaliha u SAD i jačanja američkog dolara, naveli su analitičari.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

08:07

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 15 centi na 92,92 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 97,62 dolara, odnosno 8 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Nedeljni izveštaj o američkim zalihama nafte ukazao je na porast zaliha od 3,7 miliona barela umesto očekivanog pada od 1,2 miliona barela. Tokom jutrošnjeg trgovanja u Aziji, dolar je skočio na 109,20 jena, u odnosu na jučerašnjih 108,68 jena koliko je vredeo na NJujorškoj berzi.

Snažan dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cena. Tržišta su, takođe, fokusirana na ishod referenduma u Škotskoj, na kom su glasači odbacili nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: