Škoti, mi ćemo se odseliti

Dve velike britanske banke, delom u vlasništvu vlade u Londonu, poručile su da će se preseliti u London ukoliko Škotska na referendumu izglasa nezavisnost.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

11:21

Default images

Britanska politička elita požurila je da ponudi pristalicama nezavisnosti razne ustupke, uključujući transfer dodatnih nadležnosti škotskoj vladi, prvenstveno u oblasti prihoda od poreza, u slučaju da ipak izaberu da ostanu u vekovnoj uniji sa Engleskom, prenosi Rojters.

Delimično nacionalizovane banke Lojds i Rojal benk ov Skotland (RBS) navode da će, u slučaju da Škoti odluče da napuste 307 godina staru uniju, prebaciti svoja sedišta u London.

RBS, čije je sedište u Škotskoj od 1727. i koji u toj zemlji zapošljava 11.500 radnika, navodi da je odluku o premeštanju doneo zbog neizvesnosti koja bi uticala na sposobnost banke da odobrava kredite u slučaju proglašenja nezavisnoti. Obe banke su u više navrata upozoravale da bi nezavisnost Škotske negativno uticala na njihovo poslovanje, uslove finansiranja i poreske izdatke.

Guverner britanske centralne banke (BoE), Mark Karni, poručio je juče da bi nova centralna banka u nezavisnoj Škotskoj morala da ima velike zalihe funte ukoliko bi ta zemlja odlučila da usvoji funtu bez prethodnog dogovora sa ostatkom Britanije.

Pitanje valute koja bi se koristila u nezavisnoj Škotskoj postalo je ključni kamen spoticanja između škotskih nacionalista i glavnih političkih stranaka u Britaniji, budući da škotska vlada želi da deli funtu sa ostatkom Britanije, dok se zvanični London protivi tome.

London do pre samo nekoliko sedmica nije bio zabrinut zbog referenduma pošto su ankete redovno pokazivale da je ubedljiva većina birača za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Situacija se, međutim, promenila proteklog vikenda, kada je tabor za nezavisnost prvi put stekao prednost, a anketa objavljena dva dana kasnije pokazala je da su dve strane izjednačene.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom. Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: