Šta će jesti Rusija?

Nakon odluke Rusije da zabrani uvoz hrane iz EU, SAD, Norveške, Kanade i Australije građani će morati da se oslone na druge zemlje i domaću proizvodnju.

Svet

Izvor: B92, Qz

Petak, 08.08.2014.

18:47

Default images

Prošle godine Rusija je uvela hranu u vrednosti od 43 milijarde dolara, što je oko trećine godišnje potrošnje u celoj zemlji. To je velika rupa koju treba popuniti, a potraga za zamenama za američku piletinu, francuske sireve, norveške morske plodove, kanadsku svinjetinu i junetinu iz Australije već traje.

Kao prirodni partneri vide se zemlje Evroazijske unije u nastajanju - Belorusija i Kazahstan.

Ipak, veći dogovori se pripremaju nešto dalje, pre svega o povećanju uvoza voća iz Turske, kao i novih ugovora o kupovini živinskog mesa iz Brazila. Brazilski farmeri se nadaju da će u narednom periodu učetvorostručiti izvoz svojih proizvoda u Rusiju.

Očekuje se da ruske sanitarne inspekcije krenu sa ubrzanim izdavanjem dozvola za uvoz morskih plodova iz Čilea, a novi najveći partner za proizvode od junetine trebalo bi da bude Argentina. Tu je lopta u dvorištu "gaučosa", koji sa svojom vladom moraju da dogovore relaksaciju izvoznih restrikcija.

Iako su Japan, Novi Zeland i Švajcarska takođe uveli neke sankcije Rusiji, oni se ne spominju u kontramerama, tako da se pretpostavlja da bi i one mogle postati novi snabdevači. Za Japan se veruje da bi mogli da povećaju izvoz morskih plodova, a za Švajcarce, očekivano, mlečne proizvode.

Ipak, dok se novi odnosi ne uspostave, rafovi u Moskvi izgledaju ovako:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

21 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

13 h

Podeli: