Fijat negira: Nema pregovora s VW

Nemački automobilski koncern Folksvagen zainteresovan je da preuzme italijanskog konkurenta Fijat, piše danas na svom sajtu nemački Menadžer magazin.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

12:34

Default images

Magazin Menadžer se poziva na neimenovane izvore iz okruženja firme.

Međutim, Fijat je negirao tvrdnje nemačkog Menadžer magazina da je u pregovorima sa Folksvagenom o potencijalnom spajanju. "Nije bilo razgovora o spajanju Fijata sa Folksvagenom", izjavio je jedan od portparola italijanske kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Fijat je negirao tvrdnje nemačkog Menadžer magazina da je u pregovorima sa Folksvagenom o potencijalnom spajanju. "Nije bilo razgovora o spajanju Fijata sa Folksvagenom", izjavio je jedan od portparola italijanske kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Takve medijske spekulacije je, međutim, negirala i investiciona kompanija Eksor, koja je u vlasništvu Fijatovih osnivača, porodice Anjeli, koja poseduje kontrolni udeo u Fijatu.

U međuvremenu, akcije Fijata su porasle 1,91 odsto na 7,745 evra, uprkos padu ostalih deonica na italijanskoj berzi. Skoku vrednosti Fijatovih akcija doprineli su i podaci o skoku evropske prodaje automobila u junu od 5,4 odsto, čime je potvrdjen oporavak u automobilskom sektoru koji je teško pogodjen ekonomskom krizom.

Magazin Menadžer je objavio da je eventualni dogovor o ceni još daleko i da su obe firme odbile da komentarišu pisanje nemačkog magazina.

Kako dalj navode na svom sajtu, vlasnici Fijata navodno žele da usmere pažnju na marku sportskih automobila "ferari" a da tržište klasičnih automobila skoro napuste, naveo je list bez dodatnih detalja.

Fijat je početkom ove godine stekao punu kontrolu nad američkim Krajslerom i time postao sedmi najveći proizvođač automobila na svetu.

Grupacija Folksvagen je najveći evoropski proizvođač automobila. U prvih šest meseci ove godine je potisnula američki Dženeral motors sa drugog mesta u svetu po prodaji vozila.

Međutim, nemački koncern ima veliki problem da ostvari uspešnu prodaju modela VW na američkom tržistu. Lideri firme se, kako smatraju mediji, nadaju da bi preuzimanje Krajslera pomoglo Folksvagenu da reši probleme koje ima u Severnoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: