U Nemačkoj nema krize

Nemačka privreda je tokom prvog kvartala ostvarila neočekivani rast, prenosi Dojče vele.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

10:50

Default images

U drugim državama evrozone su privredne okolnosti znatno lošije, ali ipak ne onako kao što su mnogi verovali da će biti.

Savezni zavod za statistiku objavilo je kako je nemačka privreda u prvom kvartalu ostvarila rast od 0,8 odsto, što je najbolji rezultat od početka 2011. godine. Pri tome treba uzeti u obzir kako je nemačka privreda u poslednjem kvartalu 2013. imala rast od 0,4 odsto, što znači da ona napreduje "sve brže i snažnije“.

Ipak, nisu sve brojke dobre, ni za Nemačku, a još manje za Evropu. Dok Nemci zadovoljno trljaju dlanove ruku, u zoni evra je privredni rast manji nego što se očekivalo sa svega 0,2 odsto. Ali nasuprot Nemačkoj nalazi se Francuska čija je privreda ostala na istom nivou kao i krajem prošlog kvartala. Još je lošije u trećoj po veličini privrednoj sili zone evra, Italiji čiji se bruto-društveni proizvod smanjio za 0,1 odsto.

I Španija može biti zadovoljna s obzirom na privredni rast od 0,4 odsto. Ali se zato u drugim državama pogođenim krizom nastavlja tužna priča: privrede Portugala i Kipra su se u prvom kvartalu smanjila za 0,7 odsto. U Grčkoj su okolnosti ionako veoma specifične, pa u Atini slave i recesiju i pad od 1,1 odsto, jer su prognoze bile gore. Drugim rečima, ako se u obzir uzme čitava Evropska unija, privredni rast je nešto bolji od proseka zone evra: 0,3 odsto.

Trebalo bi pomenuti i ekonomske prilike u Velikoj Britaniji, koje su po svemu sudeći sve bolje - i po stopi rasta i po nivou nezaposlenosti. Barem prema zvaničnim statističkim vrednostima, loše ne ide ni zemljama poput Poljske i Mađarske.

Nemce opet spasava sopstvena potrošnja

Pozitivno privredno raspoloženje u Nemačkoj odmah se odrazilo i na berzu u Frankfurtu. Nakon što je objavljena pomenuta vest, nemački berzanski indeks DAX oborio je rekord, ostvarivši vrednost veću od 9.800 bodova. I mnogi ekonomski stručnjaci veruju kako bi nemačka stopa rasta ove godine mogla da "ima dvojku pre zapete", makar nije realno da će baš takav rast potrajati do kraja godine.

Jer Nemačka je profitirala od banalne činjenice da je ovo bila izuzetno blaga zima. To znači da su građevinari imali posla, ali s obzirom da je već napravljeno ono što je trebalo izgraditi, pitanje je da li će i drugi kvartal, kad se taj sektor obično "budi iz zimskog sna", biti tako dobar.

Iako nemački Zavod za statistiku još nije objavio kompletnu analizu ove optimistične stope rasta, može se uočiti još jedna zanimljiva činjenica: Nemačka na privrednom rastu može pre svega mora da zahvali – Nemcima! S obzirom na male kamate banaka, jedva da se uopšte isplatiti štedeti. I nezaposlenost se u Nemačkoj drži u "granicama“, tako da trend daljeg rasta potrošnje nije narušen. To su shvatili i u nemačkim preduzećima, tako da se nastavilo i sa investicijama, iako nisu nestale baš sve brige.

Nedoumice čuvara evra

I Evropska centralna banka bi trebalo da odluči, šta preduzeti kod tako neravnomerne stope rasta u čitavoj zoni evra. S obzirom na prosečan rast, planira se dodatno smanjivanje kamatnih stopa. Doduše, ona je već na istorijsko niskom nivou od samo četvrtine procenta, ali ekonomista ove banke, Peter Praet razmišlja o dužim rokovima za posuđivanje novca komercijalnim bankama. Na stolu je čak i ideja negativne kamate za novac banaka, koje žele da usmere kapital u ECB, umesto da ga plasiraju na tržište.

Jer čuvari evra u Frankfurtu neumorno ponavljaju kako, bez obzira na dobre rezultate u Nemačkoj, nema realne opasnosti od inflacije. U aprilu ove godine, nivo poskupljenja u evrozoni bio je samo 0,7 odsto. S obzirom na takvu konstelaciju - jeftin novac plus privredni rast - dobro raspoloženje špekulanata na berzi u Frankfurtu i nije iznenađujući.

Doduše, indeks najznačajnijih nemačkih firmi DAX izgleda kao da se uplašio "sopstvene hrabrosti“, jer odmah ujutro nakon što je objavljena informacija o stopi rasta ovog kvartala, sa berze je stigla nova vest. Za manje od jednog dana vratio se na 9.750 bodova, gde je ostao gotovo čitavog četvrtka. Ali magična brojka od 10.000 bodova je na dohvat ruke, a do kraja godine ima još vremena za nove rekorde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: