"Možete ka EU, ali dižemo carine"

Ukoliko Kijev potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, Rusija će povećati carine na uvoz ukrajinske robe, upozorio je ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2014.

13:12

Default images

"Naša poruka Ukrajini je da ima pravo da ide svojim putem, ali ćemo u tom slučaju biti primorani da podignemo uvozne dažbine", izjavio je Uljukajev u intervjuu za nemački poslovni dnevnik "Handelsblat", a prenosi Frans pres.

Rusija je trenutno jedno od najvećih tržišta za izvoz ukrajinske robe.

"Kada bi Kijev potpisao sporazum o partnerstvu sa EU, tada bi Rusija, zbog slobodne trgovine, koja važi u Zajednici nezavisnih država, bila preplavljena robom iz Unije koja je oslobođena carine", istakao je Uljukajev.

Odbijanje Ukrajine da pre tri meseca potpiše trgovinski pakt sa EU izazvalo je krizu u toj zemlji, koja je rezultirala krvavim sukobima i ostavkom ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Uljukajev je, takođe, ponovio da će isplata ruskog zajma Ukrajini zavisiti od sastava naredne vlade u toj zemlji.

"Moramo najpre znati ko će biti u vladi, koji će program slediti, kao i ko će biti premijer", zaključio je Uljukajev.

Ukrajincima nedostaje 35 milijardi dolara

Jedan od najistaknutijih lidera nove vlasti i kandidat za novog premijera Ukrajine Aresnij Jacenjuk priznao je da u državnoj kasi uopšte nema novca i da njegova zemlja nije u stanju da plati tekuće unutrašnje i spoljne obaveze, dok je ministarstvo finansija zatražilo od inostranih partnera obilnu finansijsku pomoć.

"Mi smo predložili našim međunarodnim partnerima odobravanje kredita, trokom naredne jedne do dve nedelje, u vidu makro-finansijske pomoći, od 35 milijrdi dolara, s tim što bi se ta sredstva koristila ove i iduće godine", navodi se u saopštenju ministarstva finansija koje prenosi agencija Rojters.

Prema navodima ministarstva finansija, ali i novih političkih lidera u Kijevu, direktni zajmovi očekuju se, "od država partnera - SAD i Poljske", ali se, takođe, računa i na kredit MMF-a od najmanje 11 milijardi dolara.

Ukrajina bi ove godine na ime državnog duga trebalo da otplati oko sedam milijardi dolara, a više milijardi dolara moraće da isplati Rusiji i za preuzeti gas i zbog toga uopšte ne može da finansijski preživi bez novih, velikiih, stranih zajmova, tvrde ekonomisti na koje se pozivaju kijevska glasila.

Prema sporazumu koji su 17. novembra prošle godine potpisali ruski predsednik Vladimir Putin i Viktor Janukovič koji je, u međuvremenu, protestima skunut sa funkcije predsednika Ukrajine i predsednik Rusije Vladimir Putin, Rusija je obećala Kijevu do kraja ove godine kredit u vrednosti od 15 milijardi dolara.

Od te sume manji deo je brzo isplaćen, a novu kreditnu tranšu od dve milijarde dolara Rusija je odbila da doznači u januaru, s objašnjenjem da "pare neće dati dok se ne izmire ukrajinske obaveze za ranije preuzeti gas i ne stabilizuje politička situacija u zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: