Barkliz se oporavlja od skandala

Britanska banka Barkliz saopštila je da se u prvom kvartalu vratila na put profita sa neto zaradom od 839 miliona funti (983 miliona evra).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2013.

09:51

Default images

Banka pokušava da povrati reputaciju nakon prošlogodišnjeg skandala oko nameštanja Libora.

Banka je ostvarila profit nakon oporezivanja, posle neto gubitka od 598 miliona funti iz prvog tromesečja prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

"Iako još mnogo toga treba da se uradi da bi 'Barkliz' bio jači i otporniji, potpuno smo fokusirani na program transformacije i beležimo rani napredak", izjavio je izvršni direktor banke Entoni Dženkins.

Profit britanske banke značajno je smanjen zbog kompenzacije klijenata kojima je prodato osiguranje. Zarada pre oporezivanja pala je na 1,79 milijardi funti u prvom kvartalu, delom zbog troškova restrukturiranja vrednih 514 miliona funti, navodi "Barkliz".

Banka je zapala u krizu u junu prošle godine, kada su je američki i britanski regulatori kaznili sa 290 miliona funti zbog učešća u manipulaciji međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor u periodu od 2005. do 2009.

Tri člana upravnog odbora banke podneli su ostavku nakon izbijanja skandala, uključujući izvršnog direktora Boba Dajmonda, čiju je funkciju preuzeo Dženkins, bivši šef maloprodajnog i poslovnog bankarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: