Da li je rešenje Evropa bez evra?

Evro već neko vreme ne funkcioniše i Nemačka mora vratiti marku, tvrdi grupa ekonomista okupljena u partiji Alternativa za Nemačku.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

14:30

Default images

Ujedinjena Evropa može da ostane, ali bez evra, kaže prvi čovek nove partije univerzitetski profesor Bernd Luke.

Političke partije evroskeptika i evrokritičara u principu nisu nova vest, ali to bi uskoro moglo i da se promeni.

Partija u osnivanju "Alternativa za Nemačku", iza koje stoji grupa ekonomista koje predvodi profesor s Univerziteta Hamburg Bernd Luke, pozicioniše se u izbornoj godini sa programom za ukidanje evra.

Nova partija nema ni nedelju dana, a čini se da je već sposobna da izazove potrese na nemačkoj političkoj sceni.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, čak četvrtina anketiranih kaže da bi mogla da zamisli da na jesen da svoj glas Alternativi za Nemačku.

Politički, službeni objavljeni cilj Alternative je postupno i kontrolisano ukidanje evrozone tokom pet narednih godina. Po isteku tog perioda, evro bi bio istorija, a države članice bi se vratile starim nacionalnim valutama.

Nova partija uživa veliku medijsku popularnost, možda i zbog toga što u njoj ne sede politički desničari koji pate od hroničnih problema sa Službom za zaštitu ustavnog poretka, već grupa poznatih i uglednih ekonomista i univerzitetskih profesora.

Tvrde da evro već neko vreme ne funkcioniše i da se Nemačka mora vratiti nemačkoj marki.

Prvi potez nove partije, u slučaju kada bi mogla da računa na podršku glasača, bila bi promena Evropskih ugovora koja bi dopuštala da zemlje koje to žele mogu na pravno regulisani način napustiti Uniju.
Foto: sxc.hu
Makroekonomista Bernd Luke (51), prvo ime partije koja je toliko nova da je njena službena osnivačka skupština zakazana tek za sredinu idućeg meseca, govori da bi kriza izazvana povratkom na marku, bila manja nego ona koja će se produbljivati ukoliko evrozona nastavi na postoji.

Luke i kolege iz njegovog tima na sledeći način predstavljaju simulaciju povratka na marku: Tačno je, kažu, nacionalna valuta bi u prvi mah bila precenjena, ali kako bi njena vrednost, da pre nekoliko godina nije ukinuta ionako bila u porastu, to je legitimna situacija.

Drugo, nemačka marka ne bi se pojavila u tom obliku preko noći, već bi se polako uvodila i postojala paralelno sa evrom u narednih pet godina.

Ista procedura, kažu, važila bi i za ostale zemlje evrozone. Njihove privrede bi neko vreme funkcionisale preko dve paralelne valute, kako bi se ublažio šok promena.

Dugovi mediteranskih članica Evropske unije bi u prvi mah dramatično poskupeli, jer bi se i dalje vodili u evrima, ali, kažu u Alternativi, u tim zemljama bi istovremeno došlo do porasta konjukture: Veća proizvodnja značila bi više poreza i veću zaposlenost, znači i neometano servisiranje dugova. Alternativa za Nemačku predstavlja se kao stranka koja se bori za "centralne građanske vrednosti kao što su odgovornost, transparentnost, vladavina prava", a da istovremeno nije "ni levo, ni desno, ni u sredini".

Simpatizeri program Alternative nazivaju liberalnim, protivnici je optužuju za desni populizam.

Prognoza nemačkih i austrijskih političkih analitičara jedinstvena je: Alternativa će pre ukrasti glasove Merkelinoj konzervativnoj stranci, nego opozicionim socijaldemokratama.

Nije istina, tvrdi Luke, kako u Alternativi sedi i dosta sindikalnih predstavnika, socijalisti bi trebalo da se tresu od straha podjednako kao i konzervativci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

22 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

15 h

Podeli: