Pošto Oto nije imao dece, postavlja se pitanje ko će naslediti njegove milijarde, ''rasejane'' između Evrope, Afrike i Azije.

Bajshajm, koji je pola veka proveo sa suprugom Inge, preminulom 1999. godine, izvršio je samoubistvo, zbog, kako su juče preneli mediji, beznadežnog zdravstvenog stanja i u petka će biti sahranjen u grobnici pored svoje supruge.

Kao jedan od 20 najbogatijih Nemaca, Bajshajm je iza sebe ostavio imovinu, procenjenu na 4,8 milijardi evra.

Ovaj moćni privrednik godinama je bio milionski donator mnogih univerziteta, škola, muzeja, sportskih udruženja, bio je moćan i poznat i imao prebivališta u celom svetu - u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Americi...

Bajshajm, rođen 1924. godine i odrastao u siromašnim uslovima, znao je, kažu njegovi savremenici, da ponekad na velikom skupštinama ''Metroa'' prisustvuje ''inkognito'', pod imenom ''Miler''.

A sve je počelo pre pola veka

Ideju za ''trgovinu samoposluživanja'' Bajshajm je ''doneo'' početkom 1960. godine iz Amerike i trgovinska varijanta ''Cash & Carry'' dovela je do smanjenja troškova rada, pa je tako ''Metro'' postao sinonim za niske cene.

Njegova uloga kao vojnika u Drugom svetskom ratu je, prema nemačkim medijima, bila sporna. Bajshajm je sa 17 godina dospeo u vojsku i bio u jednoj oklopnoj diviziji Hitlerovih zloglasnih Š jedinica.

Posle rata je došao period učinja, zaposlenja i napredovanja, a 1964. godine sudbonosna odluka. Sa, kako podsećaju njegovi poznavaoci, pozajmljenim novcem osnovao je ''Metro'', postao njegov vlasnik, zatim su njegov privredni i životni put obeležile decenije uspeha, koji je okončan ovih dana ''tačkom''na 65 milijardi evra godišnjeg obrta.

Ko će sada naslediti Bajshajmove milijarde?

Pored činjenica je da on i njegova prva žena, Inge, nisu imali decu, izgleda, postoji još jedna činjenica - ''pionir'' trgovine je, ipak, pravovremeno regulisao pitanja svojih naslednika.

Njegovo nasleđe će, kako je saopštila agencija ''Brunsvik'', biti preneto na dve findacije ''Prof.-Otto-Bajsheim'' u Minhenu i u Baaru u Švajcarskoj i pri tom te fondacije treba i dalje da, kako prenose mediji, nastave svoj kulturni, kreativni i privredni angažman.

I ime ''Bajshajm'' će ostati da traje - u blizini Koblenca postoji ''Oto Bajshajm'' Sćool of Management i ''Bajshajm Center'' u Berlinu, podsećaju mediji.

Kulturnim i privrednim nasleđem Ota Bajshajma upravljaće njegov dugogodišnji bliski saradnik i poverenik, 72.godišnji Erih Gajpl, za koga se veruje da će se, kao ekspert za trgovinu, više mešati u poslove ''Metro'' koncerna.

Kako i koliko od milijardi će naslediti i da li će naslediti Bajshajmova druga žena, Lize Evers, još nije poznato, prenose danas nemački mediji, podsećajući da je svoju drugu ženu, koja je Dankinja, Bajshajm oženio 10 godina posle smrti prve supruge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: